In je lichaam ligt een enorme hoeveelheid informatie opgeslagen over je fysieke, emotionele en spirituele gezondheid. Zo ook in je spieren. Een therapievorm die gebruikmaakt van de wijsheid van je spieren is deToegepaste Kinesiologie. In deze alternatieve geneeswijze worden via spiertesten blokkades in je energiebalans opgespoord. Dit maakt spieren tot krachtige woordvoerders van je lichaam. Hieronder vertellen we je meer.
Kinesiologie: zo spoor je blokkades op met een spiertest
Kinesiologie betekent letterlijk ‘bewegingsleer’ en refereert naar de wetenschap die zich bezighoudt met de motoriek van het menselijk lichaam. Toegepaste Kinesiologie is een alternatieve geneeswijze die blokkades in het lichaam opspoort met behulp van spiertesten. De Amerikaanse chiropractor George Goodheart startte in 1964 met deze therapievorm. Hij ontdekte dat de spieren van sommige patiënten tijdens zijn behandelingen reageerden met spanningsveranderingen als zij last hadden van stress. Spieren, begreep hij, kunnen heel wat informatie onthullen over de fysieke, mentale én emotionele gezondheid van mensen. Voor zijn Toegepaste Kinesiologie combineerde hij informatie uit onder andere de chiropraxie, osteopathie en acupunctuur.
Holistisch mensbeeld
De Toegepaste Kinesiologie gaat uit van een holistisch mensbeeld. Er wordt dan ook gekeken naar vier elementen: de energie van het lichaam, het lichaam zelf, emoties en voeding. Al deze elementen zijn met elkaar verbonden. Pijn in de onderrug kan bijvoorbeeld voortkomen uit slecht werkende darmen. En emotionele spanningen kunnen zorgen voor verkramping van de nekspieren en zo hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.
Zelfgenezend vermogen
Binnen de Toegepaste Kinesiologie gaat men er vanuit dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen. Daar is echter wel een goede energiebalans voor nodig. Wat een kinesiologietherapeut dus eigenlijk doet is blokkades in de energiebalans opsporen en deze verhelpen. Hierdoor kan het zelfgenezende vermogen van het lichaam weer zijn werk gaan doen. Iemands energiehuishouding kan uit balans raken door stress en geblokkeerde emoties, maar ook door verkeerde eet- en drinkgewoontes en een slechte houding. Binnen de Toegepaste Kinesiologie wordt het begrip stress trouwens breed opgevat en onderverdeeld in 3 groepen:
Structuur: organen, bindweefsel, botten, gewrichten, spieren.
Chemie: voeding, medicijnen, cosmetica, toxines, hormonen, neurotransmitters, omgevingsfactoren.
Psyche: gedachten, gevoel, gedrag, emoties, stress, spanning.
Spiertesten
Binnen de kinesiologie wordt niet naar de fysieke werking van spieren gekeken, maar naar wat ze ons op energetisch niveau kunnen vertellen. De spieren worden zo als het ware even de woordvoerders van lichaam en geest. De kinesiologietherapeut laat ze ‘spreken’ in verschillende spiertesten. De gemeten spierspanning geeft de therapeut informatie over energieblokkades. Wanneer lichaam en geest gezond zijn, zijn spieren krachtiger; bij een energieblokkade zal de spier verslappen.
Zachte druk
Je stelt je nu misschien allerlei technische, complexe spiertesten voor, maar ze zijn eigenlijk best simpel. Een cliënt strekt een arm of been uit, waarop de therapeut een zachte druk uitoefent om te kijken of de spier voldoende energie heeft om de druk te weerstaan. Is dat niet het geval, dan kan er sprake zijn van een blokkade. Zo voert de therapeut een aantal tests uit om het hoe en waarom van de krachten in beeld te brengen. Tijdens deze inventarisatie legt de therapeut soms ook links met het verleden, want het lichaam kan (negatieve) ervaringen lang vasthouden. Als het plaatje zo veel mogelijk is ingevuld, test de therapeut – wederom met spiertesten – hoe de cliënt het beste weer in balans kan komen.
Wanneer heb je baat bij kinesiologie?
Je kunt met heel wat klachten bij een kinesiologietherapeut terecht. Denk aan stressgerelateerde problemen, vastgelopen persoonlijke groei, spier- en gewrichtsproblemen en allergieën. Een kineologische behandeling kan je ook helpen je lichaamsbewustzijn te versterken en inzicht te krijgen in je leefstijl en gedachtepatronen.
Ben je nieuwsgierig wat het voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!
Comments