top of page

Wat is kinesiologie?

Bijgewerkt op: 28 mei

In je lichaam ligt een enorme hoeveelheid informatie opgeslagen over je fysieke, emotionele en spirituele gezondheid. Zo ook in je spieren. Een therapievorm die gebruikmaakt van de wijsheid van je spieren is deToegepaste Kinesiologie. In deze alternatieve geneeswijze worden via spiertesten blokkades in je energiebalans opgespoord. Dit maakt spieren tot krachtige woordvoerders van je lichaam. Hieronder vertellen we je meer.


Kinesiologie: zo spoor je blokkades op met een spiertest

Kinesiologie betekent letterlijk ‘bewegingsleer’ en refereert naar de wetenschap die zich bezighoudt met de motoriek van het menselijk lichaam. Toegepaste Kinesiologie is een alternatieve geneeswijze die blokkades in het lichaam opspoort met behulp van spiertesten. De Amerikaanse chiropractor George Goodheart startte in 1964 met deze therapievorm. Hij ontdekte dat de spieren van sommige patiënten tijdens zijn behandelingen reageerden met spanningsveranderingen als zij last hadden van stress. Spieren, begreep hij, kunnen heel wat informatie onthullen over de fysieke, mentale én emotionele gezondheid van mensen. Voor zijn Toegepaste Kinesiologie combineerde hij informatie uit onder andere de chiropraxie, osteopathie en acupunctuur.


Holistisch mensbeeld

De Toegepaste Kinesiologie gaat uit van een holistisch mensbeeld. Er wordt dan ook gekeken naar vier elementen: de energie van het lichaam, het lichaam zelf, emoties en voeding. Al deze elementen zijn met elkaar verbonden. Pijn in de onderrug kan bijvoorbeeld voortkomen uit slecht werkende darmen. En emotionele spanningen kunnen zorgen voor verkramping van de nekspieren en zo hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.


Zelfgenezend vermogen

Binnen de Toegepaste Kinesiologie gaat men er vanuit dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen. Daar is echter wel een goede energiebalans voor nodig. Wat een kinesiologietherapeut dus eigenlijk doet is blokkades in de energiebalans opsporen en deze verhelpen. Hierdoor kan het zelfgenezende vermogen van het lichaam weer zijn werk gaan doen. Iemands energiehuishouding kan uit balans raken door stress en geblokkeerde emoties, maar ook door verkeerde eet- en drinkgewoontes en een slechte houding. Binnen de Toegepaste Kinesiologie wordt het begrip stress trouwens breed opgevat en onderverdeeld in 3 groepen:


  • Structuur: organen, bindweefsel, botten, gewrichten, spieren.