top of page

Luister jij naar je hart?

Vorige week heb ik weer een mooie kino sessie gehad. Het is mooi om te zien als mensen hun weg weer kunnen vinden naar het hart. Vaak wordt er even gehuild, het is een gevoel van thuiskomen en rust wat je dan ziet. Het valt mij op dat zoveel mensen in hun denken verstrikt raken en niet meer weten hoe belangrijk het is om naar je hart te luisteren.


Waarom behoren hartfalen en hartinfarcten tot de top drie doodsoorzaken? Wat is het hart eigenlijk? In de westerse wereld werd het hart na de zeventiende eeuw steeds meer beschouwd als een mechanische pomp. Het was de filosoof Descartes die zei: 'Cogito, ergo Sum,' oftewel: 'ik denk, dus ik besta.' Hij zette hiermee ons denken centraal. Toch zien we de afgelopen jaren dat de behoefte om een reis van het hoofd naar het hart te maken weer een comeback maakt. In onze wereld, waar denken nog steeds de boventoon voert, verovert de wijsheid van het hart steeds meer plek.


Veel te weinig mensen volgen de wijsheid van het hart. Ze geven toe aan de eisen van de omstandigheden, waar zij zich al dan niet bewust ingekapseld hebben met betrekking tot de maatschappij, relaties, kinderen, een hypotheek, de werkgever etc. Miljoenen mensen leven niet vanuit het hart, maar meer vanuit het verstand. Dit levert enorm veel spanning op in het lijf. Veel mensen kunnen dit ook niet omdat hun leefomstandigheden er niet naar zijn. Er is bijvoorbeeld oorlog, honger etc. De boodschappen van het hart liegen niet en worden vaak in verwarring gebracht met een impulsief gevoel.