top of page

Luister jij naar je hart?

Vorige week heb ik weer een mooie kino sessie gehad. Het is mooi om te zien als mensen hun weg weer kunnen vinden naar het hart. Vaak wordt er even gehuild, het is een gevoel van thuiskomen en rust wat je dan ziet. Het valt mij op dat zoveel mensen in hun denken verstrikt raken en niet meer weten hoe belangrijk het is om naar je hart te luisteren.


Waarom behoren hartfalen en hartinfarcten tot de top drie doodsoorzaken? Wat is het hart eigenlijk? In de westerse wereld werd het hart na de zeventiende eeuw steeds meer beschouwd als een mechanische pomp. Het was de filosoof Descartes die zei: 'Cogito, ergo Sum,' oftewel: 'ik denk, dus ik besta.' Hij zette hiermee ons denken centraal. Toch zien we de afgelopen jaren dat de behoefte om een reis van het hoofd naar het hart te maken weer een comeback maakt. In onze wereld, waar denken nog steeds de boventoon voert, verovert de wijsheid van het hart steeds meer plek.


Veel te weinig mensen volgen de wijsheid van het hart. Ze geven toe aan de eisen van de omstandigheden, waar zij zich al dan niet bewust ingekapseld hebben met betrekking tot de maatschappij, relaties, kinderen, een hypotheek, de werkgever etc. Miljoenen mensen leven niet vanuit het hart, maar meer vanuit het verstand. Dit levert enorm veel spanning op in het lijf. Veel mensen kunnen dit ook niet omdat hun leefomstandigheden er niet naar zijn. Er is bijvoorbeeld oorlog, honger etc. De boodschappen van het hart liegen niet en worden vaak in verwarring gebracht met een impulsief gevoel.


Laat jij je hart spreken of krop jij alles op? Hier komen veel darmklachten en buikklachten vandaan. De uitdrukking "als ik eraan denk, krijg ik al pijn in mijn buik" is er niet voor niets. Niet je hart volgen heeft zijn weerslag op het lichaam. Je kunt een andere baan nemen, een andere partner zoeken die beter bij je past, een plek zoeken die bij jou past en waar jij je goed voelt. Als je niet innerlijk verandert en eerlijk naar jezelf durft te kijken zul je in dezelfde klachten blijven steken en eigenlijk nooit in balans zijn.


Probeer je het in balans te brengen met pillen, drugs, uitspattingen of materieel zaken? Dit alles kan een tijdelijke oplossing zijn, maar er komt een dag dat je jezelf zult tegenkomen en een keus moet maken, wil je niet ziek worden of zelfs chronisch ziek. Niet luisteren naar je hart levert namelijk mentale en fysieke problemen op.


Door vaker naar je hart te luisteren ervaar je meer rust en harmonie en zit je beter in je vel, wat weer doorwerkt in en op je omgeving. Ook jij kan ervoor kiezen om meer vanuit je hart te leven. Leven vanuit je hart wil niet zeggen dat je je brein op non-actief moet zetten, maar juist dat ze allebei een plek krijgen.


In mijn praktijk kom ik het regelmatig tegen dat mensen niet meer weten hoe ze naar hun hart kunnen luisteren. Gelukkig kan iedereen het soms moet je weer even herinnert worden hoe!


Hier vier tips die helpen om vanuit je hart te leven


Tip 1: Neem een time-out

Je hebt rust en stilte nodig om naar de signalen te kunnen luisteren die je hart probeert door te geven. Vaak overheerst de emotie. Trek je dus terug en neem een time-out. Doe dit structureel. Het kan soms even duren.


Tip 2: Ken je behoefte en die van een ander

Mensen hebben allemaal dezelfde basisbehoeften, alleen iedereen heeft ze weer op een andere volgorde staan. De ene houdt heel erg van zekerheid en de ander juist van groei en avontuur. Vaak ligt er onder moeilijke situaties, een disbalans of spanning onvervulde behoeftes.


Tip 3: Zelfbeeld

Leven vanuit je hart begint bij jezelf. Dus je zelfbeeld is enorm belangrijk. Heb jij een positief zelfbeeld? We vinden het vaak lastig om te accepteren dat we goed genoeg zijn.


Tip 4: Dankbaarheid

Dankbaarheid is een belangrijke ingang naar je hart. Als je dankbaar bent kijk je vooral naar de dingen die je al hebt. Dit zorgt voor een open, rustige en liefdevolle houding naar jezelf en naar anderen.


Ik hoop dat dit stuk je heeft geholpen en wat bewuster heeft gemaakt om is over dit thema na te denken en te kijken hoe zit dit bij mij? Leer je brein en verstand beide goed gebruiken! Anders ben je net een auto die met twee wielen over de snelweg scheurt. Vroeg of laat maak je brokken. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Zorg dat je niet in het stukje komt waar ik in mijn blog "het lied waarvoor ik kwam blijft ingezongen" over schrijf beland.


Maak er wat moois van! Ik ben heel benieuwd:-)
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page