top of page

5 tips voor een betere nachtrust!

Slaap is belangrijk voor een gezond en goed werkend brein. Toch zijn er steeds meer mensen die slaapproblemen hebben. Een op de vier Nederlanders geeft aan slaapproblemen te hebben! De belangrijkste oorzaken van slecht slapen zijn stress, leefomstandigheden, en te veel prikkels. Bij prikkels kun je denken aan scrollen op je mobiel, te lang achter de laptop zitten en een constante nieuwsstroom. Hierdoor worden we vaak onrustig en piekeren we meer. Dit maakt het moeilijker om in slaap te vallen.


Een goede nachtrust zorgt ervoor dat informatie beter gereproduceerd wordt en nieuwe informatie beter opgeslagen. Het gaat hier niet alleen o het aantal uur per nacht (kwantiteit) maar ook de effectiviteit (kwaliteit) van je slaap.


Overdag stapelen schadelijke stoffen zich in de vloeistof tussen de breincellen op. Jouw brein heeft dan geen tijd om alles op te ruimen. Daarom houdt het tijdens het slapen een grote schoonmaak. Op deze manier worden afval en gifstoffen opgeruimd. Dit lijkt naast het opslaan en verstevigenvan herinneringen een van de belangrijkste redenen om te slapen. Mocht je overdag behoefte hebben aan een powernap, dan is dat helemaal geen probleem. Het geeft je brein namelijk weer een dosis alertheid, verbetert je creativiteit en verlaagt je stresslevel.


5 tips voor beter slapen:


Lekker fris

Zorg ervoor dat er genoeg frisse lucht in je slaapkamer is. Overdag even eenraam opzetten zorgt ervoor dat het 's avonds goed geventileerd en fris is. De meest ideale slaaptemperatuur is ongeveer 15 graden.


Saai is goed

Impulsen hebben invloed op een goede nachtrust. Denk hierbij aan een opgeruimde kamer. Maar je kunt bijvoorbeeld ook je mobiel, laptop en televisie uit je slaapkamer verwijderen. Hoe minder impulsen hoe makkelijker je in slaap valt. Het is niet alleen de technologie die invloed op je nachtrust heeft. Ook fel licht in je slaapkamer maakt je brein alert, dus een zacht lampje of kaarslicht zal ook een positieve uitwerking hebben.


Beweeg

Bewegen draagt zeker bij aan een betere nachtrust. Let er alleen op dat je niet voor het slapen hard aan de bak gaat, want dat kan het tegengestelde effect hebben.


Routine

Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed. Het brein werkt graag in patronen en dit helpt je om een regelmatig slaappatroon te ontwikkelen.


Lekkere geuren

Een fijne geur kan kalmerend werken. Geur is persoonlijk, helpt je ontspannen en kan fijne herinneringen oproepen. Hiermee heeft het bewust, en soms onbewust, effect op je energie en emoties.


Mochten deze tips niet helpen en slaap je al een langere tijd niet goed en je bent benieuwd waar jouw slaapproblemen mee te maken hebben kunnen we met kinesiologie de achtergronden achterhalen. Naast het immuunsysteem, neurotransmitters en hormonen die bij het slapen een rol kunnen spelen en een energetische onbalans kunnen geven nemen we ook achtergronden als stress, werkomstandigheden, relatie e.d. mee. Zo krijg je meer informatie en inzicht en testen we vervolgens ondersteunende tips voor thuis uit.




16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page