top of page

Leer paralogisch denken

Nee, nee, je denkt niet na; je bent alleen maar logisch bezig.


Als ik met mensen werk en kinesiologie toepas kunnen ze er met hun verstand niet bij. Een belangrijke sleutel om het enigszins te kunnen begrijpen ligt in het paralogisch kunnen denken.


Ik nodig je uit om kennis te maken met paralogisch denken, omdat we deze benadering bij SwartGym veel gebruiken met kinesiologie en je dit veel inzichten kan geven.


Het is essentieel, omdat het leven diep paradoxicaal is. We leven aan de oppervlakte in een wereld van afzonderlijke entiteiten, terwijl alles in de diepte verbonden is. Deze spirituele paradox kan aanvankelijk mysterieus lijken, maar ik zal deze onderbouwen voordat we met behulp van paralogisch denken een nieuw perspectief werpen op spirituele inzichten.


Als we kijken naar de mysterieuze golf/deeltje-paradox die de diepste geheimen van de werkelijkheid onthult. In de wereld van de kwantumfysica onthulde het onderzoek naar licht een ongelooflijke ontdekking. Licht kan zich manifesteren als zowel deeltjes als golven, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Deze dualiteit van licht is verbazingwekkend en uitdagend voor ons begrip. De beroemde natuurkundige Niels Bohr benadrukte dat als je niet duizelig wordt bij het bespreken van kwantumtheorie, je er waarschijnlijk niets van begrijpt.


De kwantumfysici hebben aangetoond dat de werkelijkheid op een dieper niveau inherent paradoxaal is. Dit inzicht heeft belangrijke implicaties en moedigt ons aan om verder te denken dan de gebruikelijke logica. Het concept van paralogisch denken, waarbij we zowel/als redeneren, wordt benadrukt als een essentiële onderscheiding tussen logisch en paralogisch denken, zoals beschreven door Carl Jung.


Logisch denken is gebaseerd op of/of-redenering, terwijl paralogisch denken zowel/als-denken omarmt. Een voorbeeld hiervan is de dualiteit van licht, dat zowel als golf als deeltje kan worden waargenomen in de kwantumfysica. Niels Bohr benadrukte het onderscheid tussen triviale waarheden en grootse waarheden, waarbij paralogisch denken essentieel is om de diepten van het bestaan te doorgronden.


Paradoxiteit wordt geïntroduceerd als een concept dat ons helpt om paralogisch te denken en de paradoxen van het leven te omarmen. Het idee is dat tegengestelde perspectieven beide waar kunnen zijn, en dat de waarheid soms in dualiteit ligt. Door paralogisch te redeneren, kunnen we de diepte en complexiteit van de werkelijkheid beter begrijpen.


Een analogie met het zien met twee ogen wordt gebruikt om de waarde van paralogisch denken te verduidelijken. Net zoals het kijken met twee ogen diepte geeft aan onze waarneming, zo biedt paralogisch denken een diepere kijk op de werkelijkheid door complementaire perspectieven te combineren. Het omarmen van paradoxiteit en het accepteren van paradoxen leidt tot een verrijkend begrip van de wereld om ons heen.


Durf jij op deze manier te kijken? Ik ben benieuwd!

Met vriendelijke groet, Sidney


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page