top of page

Welke kruiden verbeteren je mentale prestaties?

Iedereen wil graag dat zijn cognitieve prestaties gedurende zijn leven optimaal blijven. Kruiden die bedoeld zijn om ons mentale functioneren te verbeteren, maken al duizenden jaren deel uit van de geneeskundige traditie.


Ginseng, gotu kola, brahmi en ginkgo behoren tot de bekendste planten die bedoeld zijn om ons geheugen en onze scherpzinnigheid te versterken.


In traditionele teksten worden de goede eigenschappen van deze geestversterkende kruiden bezongen, hoewel de wetenschap moeite heeft om de voordelen van veel van deze planten op overtuigende wijze te documenteren.


Een opvallende uitzondering is ginkgo, waarvan in verschillende studies is aangetoond dat het het geheugen bij mensen en dieren verbetert. Ginkgo is een krachtige antioxidant, maar de bewezen effectiviteit van dit kruid in het afremmen van de ziekte van Alzheimer berust vermoedelijk ook op andere mechanismen.


In een interessant en recent Duits onderzoek toonde men aan dat een combinatie van ginkgo en gember angstgevoelens kon verminderen zonder de geheugenfunctie te belemmeren, in tegenstelling tot farmaceutische middelen zoals Valium - voor het kalmerende effect van dit medicijn moet de gebruiker de prijs van concentratieverlies betalen.


Het is duidelijk dat er nog een schat aan niet onderzochte kruiden is die gunstig kunnen zijn voor ons mentale welzijn en gemoedsrust. Deze nieuwe eeuw kan het tijdperk worden waarin wij de apotheek van de natuur herontdekken.


Ben jij benieuwd welke kruiden voor jou kunnen werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!


SwartGym is een holistisch gezondheidscentrum die dmv een unieke aanpak lichaam en geest weer in balans brengt.34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page