top of page

Doelen stellen, hoe doe je dat? De weg naar succes.

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2022

Doelen bepalen

De meeste mensen lopen tegen de muur of kunnen een trainingsregime niet volhouden. Niet omdat ze niet gemotiveerd genoeg zijn, maar omdat ze geen duidelijk idee hebben van wat ze willen bereiken. Zeggen dat je wat fitter wilt worden of een paar kilo’s wilt afvallen is niet genoeg. Zoiets kan op korte termijn wel helpen, maar geeft te weinig richting. Voordat je begint met een sport programma, is het belangrijk dat je duidelijke en realistische doelen bepaald.Hoe bepaal je een doel?

Wees streng voor jezelf. Uiteindelijk gaat het om jouw gezondheid en kun jij alleen bepalen of jij jouw gezondheid wilt verbeteren, verwaarlozen of zelfs negeren. Denk eens aan eerdere pogingen die niet lukten en probeer te achterhalen waarom het mis ging. Misschien waren ze te onpraktisch en kon je het sporten moeilijk combineren met je werk. Wat was het probleem? Denk eens aan de programma’s die je wel kon volhouden en die de resultaten leverde die je graag wilde. Waarom zou je gezondheidsplan minder belangrijk zijn of minder moeite en toewijding verdienen dan je werk? Misschien is het voor jou geen enkel probleem om vroeg op te staan om naar je werk te gaan, maar vind je het onmogelijk een uurtje vrij te maken om te sporten of om die alcohol, snoep of koek te laten staan. Is je werk echt zo veel belangrijker dan je gezondheid? Soms is sporten moeilijk te combineren met andere bezigheden in je leven, maar het is belangrijk toch een balans te vinden, omdat fit en gezond zijn enorm veel voordelen biedt. Beschouw je toewijding aan je gezondheid en conditie dus als een belangrijk werkproject en besteed er de nodige aandacht aan.

Hier een aantal tips om goede doelen te stellen!

Lange termijndoelen stellen

De eerste stap is een nieuwe agenda kopen en je toekomst doel opschrijven. Je lange termijn doel mag maximaal een jaar in de toekomst liggen. Probeer een doel te kiezen dat in 3 tot 6 maanden te bereiken is. Dit werkt overzichtelijk. Ik merk vaak dat wanneer het langer duurt, mensen hun interesse en concentratie kwijt raken. Schrijf in je agenda op wat het specifieke doel is dat je wilt bereiken, op welke datum je het wilt bereiken en wat succes of mislukking inhouden voor jou. Doelen stellen betekent ook dat je moet nadenken over wat voor jou mogelijk en belangrijk is. Veel mensen willen graag afvallen maar het heeft geen zin om jezelf het doel te stellen om binnen 10 weken 25 kg af te vallen, omdat elke week 2,5 kg afvallen niet gezond en verstandig is. Blijf realistisch als je te hoge doelen stelt, raak je alleen maar teleurgesteld en is je poging gedoemd te mislukken. De persoonlijke begeleiding bij SwartGym helpen je haalbare doelen te stellen en de ondersteunende trainingen helpen jou om je lichaam en zetje te geven. Je lange termijn doel moet een duidelijk omschreven doel zijn. Hoeveel wil je precies afvallen? Wat moet de omvang van je taille worden? Houd vast aan dit doel en behandel het als het belangrijkste persoonlijke project waar je ooit aan hebt gewerkt. Als je niet serieus bent, is het gemakkelijk om een smoes te verzinnen waarom het niet lukt. Onthoud dat je dit doel stelt voor jezelf en voor niemand anders.

Korte termijndoelen stellen

Loop je agenda door van dag één tot de einddatum van je lange termijn doel en schrijf korte termijndoelen op. Bepaal wekelijkse of dagelijkse doelen die je kunt doorstrepen zodra je ze hebt gehaald. Je korte termijndoelen zijn doelstellingen voor je training, rusttijden en een patroon en moeten nauwkeurig en duidelijk opgeschreven zijn. Bijvoorbeeld elke week wil ik 0,5 kg afvallen. Als je een bepaald doel niet kunt bereiken, kijk dan of je je planning aan moet passen om je doel wel te halen. Neem hiervoor de tijd! Behandel korte termijndoelen als een ondernemingsplan of een routebeschrijving. Ze zijn jou weg naar succes.


Meer tips in je mail ontvangen? Meld je aan!59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page