top of page

Geneeskrachtige planten voor de lever

De lever is een grote bijzondere klier met een gewicht van ongeveer 1500 gram. Hij bestaat uit miljoenen cellen die hypatocyten worden genoemd en slaat zetmeel en veel vitaminen (de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K) op, die hij naar behoefte afgeeft aan de bloedsomloop.


Zijn hoofdtaak is de afbraak en uitscheiding van overtollige en schadelijke stoffen. Daartoe behoren gifstoffen die wij met de voeding binnenkrijgen, zoals alcohol, drugs en werkzame stoffen uit medicijnen. De lever speelt dus een centrale rol bij de ontgifting van het lichaam. Verder verwerkt hij verteerde vetten en eiwitten, waarbij talrijke enzymen en eiwitlichamen worden gevormd, bijvoorbeeld stollingsfactoren.


Bovendien vormt de galvloeistof, die in de darmen het verteringsproces ondersteund. De bloedkleurstof (hemoglobine) van afgestorven rode bloedlichaampjes wordt in de lever stapsgewijs afgebroken in gal kleurstof. Deze kleurstof de rode bilirubine en de groene biliverdine, geeft de galvloeistof en de ontlasting hun kleur.


Een gezonde lever voert per dag ongeveer 320 biljard chemische reacties uit. Zijn wijdvertakte bloedvatenstelsel is bijzonder rijk aan Kuppfer Sterncellen, die tot het afweersysteem behoren, bloed filteren en verschillende ziekteverwekkers doden. Een gezonde Sterncel kan één enkele bacterie binnen één honderdste seconde vangen en onschadelijk maken. Ontzettend bijzonder!


Producten met mariadistel, paardenbloem en geelwortel evenals artisjokken zijn rijk aan stoffen die zeer waardevol zijn voor de lever. Mariadistel bevat silymarine, dat is samengesteld uit drie flavonoligninen. Deze stof remt vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor bepaalde leverbeschadigingen, en leukotriënten, en stimuleert de vorming van nieuwe levereiwitten.


In de strijd tegen leverbeschadigende vrije radicalen is silymarine veel sterker dan bijvoorbeeld vitamine E. Het verhoogt ook de concentratie van glutathion in de lever, een belangrijk beschermende stof die door alcohol en n andere gifstoffen kan worden vernietigd.


Leukotrïenen, die schadelijk zijn voor de lever, ontstaan bij het transport van zuurstof naar onverzadigde vetzuren in de levercellen. Mariadistel vernietigt het enzym dat deze chemische reactie start.


Paardenbloem verbeterd de galstroom en remt ontstekingen in de lever en galblaas. Geelwortel verlaagt de cholesterolwaarde en ontlast daardoor de lever.


Cynarine, een zuur dat in artisjokkenblaadjes zit, reduceert de bloedvetten en verhoogt de transportsnelheid van gal naar de galblaas, een proces dat heel belangrijk is voor de gezondheid van de lever.


Wat zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor onze lever?

De lever is voor zijn werk en zijn eigen bescherming sterk aangewezen op zogenaamde lipotrope stoffen: stoffen die zorgen voor de verwerking en vertering van vetten en die gelijktijdig het orgaan zelf beschermen tegen vervetting.


Tot deze lipotrope stoffen behoren vooral de B-vitaminen choline en inositol (zit in lecithine, biergist en volkoren producten) Carnitine (zit veel in spiervlees, vooral van schaap en lam) en de aminozuren methionine, lysine en glycine (vooral te vinden in lever, vlees, vis, gevogelte, eieren, sojaproducten, magere kaas, zaden en peulvruchten).


Een vette lever kan een gevolg zijn van overgewicht, eenzijdige koolhydraatrijk voeding, maar ook van overmatige alcoholconsumptie.


Let dus op wat je eet en hoe je met dit bijzondere orgaan omgaat:-)


Mocht je hier vragen over hebben of hier meer over willen weten laat het ons dan gerust weten!



47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page