top of page

10 jaar jonger in 30 dagen. Ontdek de kracht van voeding

Wij geloven dat je voeding als medicijn kunt gebruiken. Bij SwartGym testen we door middel van kinesiologie uit welk voedingspatroon bij jou het beste past dit is namelijk heel persoonlijk. Ook testen we met kinesiologie uit of er een disbalans is tussen vitamine en mineralen, hormonen. Dit heeft namelijk enorme gevolgen op je gezondheid. Ook door stress kunnen je vitamine, mineralen en hormonen uit balans raken. Welke rol speelt voeding voor het verouderingsproces en hoe kun je door middel van voeding jezelf jonger maken? Je leest het in deze blog!


Wie er op 50-jarige leeftijd uitziet alsof hij 50 is, is daar zelf schuldig aan, beweren fysiologen. En: "Er op 50-jarige leeftijd uitzien als 35 of op 60-jarige leeftijd als 45, is totaal geen probleem." Omdat dieren zich altijd fysiologisch goed voeden, blijven ze tot aan hun dood slank en behouden ze hun mooie vacht, veren of schubben. Ze blijven dus vrijwel tot in hun laatste levensfase "jong"!


Door de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken kon bijvoorbeeld worden aangetoond dat de cellen van een jonge haai en een oud dier vrijwel identiek zijn. Bij mensen zou dat ook zo kunnen zijn. De lichaamscellen van iemand van 60 zouden er onder de microscoop nauwelijks "ouder" moeten uitzien dan die van iemand van 18. De realiteit is echter anders: vooral stress, slechte voeding en te weinig beweging leiden vaak al na het 30ste levensjaar tot snel voortschrijdende verouderingsprocessen in de lichaamscellen.


Een biologische verjongingsbron

Wetenschappers uit de Verenigde Staten schrijven aan collageen, het bindweefsel, een doorslaggevende rol toe als we er jong willen uitzien. Als bindweefsel in de huid bijvoorbeeld niet voortdurend wordt voorzien van bepaalde stoffen, dan worden er van eiwitten en vetten meer of minder harde structuren gemaakt en ontstaan er ouderdomsvlekken, rimpels of plooien. Verder wordt het bindweefsel in andere delen van het lichaam overdag belast door zitten, lopen en staan. 's Nachts herstelt het zich weer en wordt men wakker met een strakkere buik en minder rimpels.


Voor de opbouw van bindweefsel zijn de aminozuren proline, lysine en glycine nodig. Die zitten vooral in melk, kaas, vis, gevogelte, rundvlees, lamsvlees en peulvruchten. Voor het samensmelten van deze eiwitten tot collageenmoleculen met meer dan 16.000 atomen zijn het sporenelement zink en vitamine C nodig. Bovendien worden in het bindweefsel elastinevezels verwerkt. Eén enkele gezonde maaltijd kan al de consistentie van het bindweefsel in een paar uur aanzienlijk verbeteren en daardoor ook onze uiterlijke verschijning duidelijk veranderen.


Pas op voor vrije radicalen

Bindweefsel wordt beschadigd bijvoorbeeld tijdens een nacht doorzakken met veel nicotine, alcohol en koffie in zuurstofarme, met rook vervuilde lucht. Als we daarna in de spiegel kijken, lijkt het alsof we een meedogenloze versnelde weergave van de jaren van ons leven zien: de huid is verlept en grauw, de blik mat en dof, het haar dun en breekbaar. In werkelijkheid is er niets anders gebeurd dan dat vrije radicalen hun kans hebben gegrepen. Deze agressieve stoffen, die ontstaan uit giftige en schadelijke stoffen, slaan direct toe als het de lichaamscellen ontbreekt aan bepaalde voedingsstoffen. Ze vallen eerst de beschermlaag van miljarden cellen aan en uiteindelijk de celkernen. Maar zodra de schermutselingen voorbij zijn, begint het lichaam in hoog tempo lichaamscellen te regenereren en bindweefsel opnieuw op te bouwen.


Eén enkele gezonde maaltijd en voldoende slaap hebben dan als het ware een verjongend effect. De gevaarlijke kettingreactie doorbreken Vitamine C en vitamine E voorkomen gezamenlijk het effectiefst haaruitval als gevolg van beschadigd haar. Wie dagelijks een extra dosis van 4 gram vitamine C, in de vorm van ascorbinezuur of van vier sappige citroenen, tot zich neemt, vindt al snel minder haren in zijn kam dan daarvoor. Vitamine E zorgt ervoor dat we geen vet haar, een vettige hoofdhuid en roos krijgen. Ze beschermt de onverzadigde vetzuren tegen oxidatie door vrije radicalen. Terwijl de atomaire structuur van gezonde en "rustige" moleculen altijd is opgebouwd uit een elektronenpaar, hebben vrije radicalen slechts één elektron; ze zijn dus onverzadigd en proberen zich daarom te verbinden met en zijn dus verzadigd elektron.


Deze halen ze uit een ander molecuul, met als gevolg dat dit molecuul nu ook onvolledig is en weer een ander elektron "pikt" - deze kettingreactie gaat steeds verder door. Op die manier kan een enkele vrije radicaal bindweefsel- of andere moleculen beschadigen.

Voor het groeien van het haar zorgen zwavelhoudende aminozuren zoals methionine en cystine. Omdat methionine echter behoort tot de zogenaamde psychisch actieve aminozuren, wordt het bij conflicten, problemen, prestatiedruk en iedere vorm van psychische stress in hoge mate verbruikt, met als gevolg dat het haar dan niet meer voldoende krijgt.


Om de twee dagen een eierdooier is een uitstekende glanskuur voor het haar, veel beter dan shampoo of spoelingen, want iedere dooier bevat ongeveer 50 milligram zuivere zwavel, die vrijwel uitsluitend is verbonden met methionine of cystine. Het haar krijgt weer kleur als we zinkrijk eten. Het sporenelement zink is in onze voeding zelden voldoende aanwezig. In de hoofdhuid is het echter de tegenspeler van het sporenelement k oper, dat verantwoordelijk is voor de vergrijzing van het haar. Door zinkrijk voedsel te eten, zoals oesters, pompoenpitten en rundvlees, kan de haarkleur behouden blijven.


Naast voeding speelt ook voldoende slaap een belangrijke rol bij het behouden van een jeugdige uitstraling. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich en worden beschadigde cellen gerepareerd. Een goede nachtrust van minimaal 7-8 uur per nacht is daarom essentieel voor een gezonde huid, glanzend haar en een energiek uiterlijk.

Het homocysteïne dilemma

Het biologische verouderingsproces (los van de feitelijke veroudering van mensen) wordt in grote mate beïnvloed door het vermogen van het lichaam om homocysteïne terug te veranderen, omdat homocysteïne in het bloed en weefsel snel oxideert als het niet op tijd wordt gesplitst in zijn methionine bouwstenen.


Homocysteïne remt de celstofwisseling en bevordert daardoor de snelle veroudering van de cellen. Methionine daarentegen stimuleert de stofwisseling, zorgt voor fysieke en mentale energie en houdt je jong. De basisbouwsteen voor de productie van homocysteïne en andere eiwitten is een methioninemolecuul. Er zitten veel van deze aminozuren in vis, eieren, soja, bonen, knoflook en uien. Methionine wordt eerst in de lever omgezet in homocysteïne en vervolgens naar de afzonderlijke cellen geleid. Daar wordt het grotendeels gesplitst en vrijgemaakt als het vitale methionine, met behulp van vitamine B6, B12 en foliumzuur.


Gezondheidsrisico's

Het geoxideerde, oftewel beschadigde homocysteïne kan aanzienlijke schade aanrichten in het lichaam: het circuleert in het bloed, beschadigt de gevoelige aderwanden en speelt vaak een grote rol bij de ontwikkeling van arteriosclerose. Ook de aderen waarin het 'gebruikte' bloed terugstroomt naar het hart, raken beschadigd. Volgens de nieuwste ontdekkingen is een teveel aan homocysteïne een van de oorzaken van adertrombose. Bepaalde vormen van hoge bloeddruk zijn ook het gevolg hiervan. Bovendien verloopt de gevreesde osteoporose, de ziekelijke afbraak van botten na de menopauze, sneller. Mensen die behandeld worden voor psychische klachten of ziekten hebben vaak ook een verhoogd homocysteïnegehalte. De eerste symptomen zijn meestal rusteloosheid, depressieve stemming en vermoeidheid. Omdat homocysteïne voorkomt dat de celkernen voldoende regenereren, is het niet verwonderlijk dat bij patiënten met 'seniele dementie' van het Alzheimer-type extreem hoge homocysteïnewaarden kunnen worden vastgesteld.


Het verminderen van stress is van groot belang voor het behouden van een jeugdige uitstraling. Stress zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat kan leiden tot huidproblemen, haaruitval en een vermoeide uitstraling. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga, kinesiologie en sporten helpt enorm om stress te verminderen en zo bij te dragen aan een jongere uitstraling.


Het is nooit te laat om te beginnen met het verzorgen van ons lichaam en het behouden van een jeugdige uitstraling, ongeacht onze leeftijd.


Maar nu.... Wat kun je doen om jonger te worden door de kracht van voeding? Hier vind je het schema "jonger in 30 dagen"

• Voeg eenmaal per dag (bij voorkeur 's middags) peulvruchten toe aan je maaltijd (bijvoorbeeld linzen, bonen, erwten). Ze leveren waardevolle nucleïnezuren die belangrijk zijn voor de regeneratie van beschadigde cellen.

• Eet dagelijks een halve kop volkoren muesli met haver, gerst, spelt, rogge en tarwe. Granen zijn rijk aan nucleïnezuren en bevatten belangrijke B-vitaminen, zink, mangaan en selenium, die de stofwisseling stimuleren en de immuniteit versterken.

• Eet geen tussendoortjes zoals kaasbroodjes, chocoladerepen of gebak. Knabbel in plaats daarvan op wat noten, tamme kastanjes, amandelen, sesamzaadjes of zonnebloempitten. Deze bevatten ook nucleïnezuren en zijn zeer rijk aan verjongende bio-stoffen: ze leveren tot 16 vitaminen en 18 mineralen.

• Eet dagelijks minstens 300 gram vers seizoensfruit en drink daarnaast het sap van 2 versgeperste citroenen of 5 sinaasappels. Je kunt ook af en toe 3 keer per dag 1 theelepel vitamine C-poeder (ascorbinezuur) nemen. Vitamine C is een van de belangrijkste afweerstoffen die onze cellen beschermen tegen de invloed van vrije radicalen.

• Vitamine A, respectievelijk carotenoïde, is ook effectief tegen vrije radicalen die ons voortijdig laten verouderen. Er zijn ongeveer 500 verschillende carotenoïden in planten en ongeveer 60 daarvan kunnen door ons lichaam vitamine A produceren. Kook gewoon tomatensap met wat plantaardige olie en drink het als het is afgekoeld. Binnen 48 uur wapenen je cellen zich met de carotenoïde lycopeen.

• Onlangs is co-enzym Q10 erkend als antioxidant. Het zit in vlees, spinazie, volkorenproducten, noten en zaden. Je kunt het ook kopen bij de apotheek. De Amerikaanse biochemicus Richard A. Passwater heeft het vertragende effect op veroudering wetenschappelijk bewezen.


Mocht je willen weten welk voedingspatroon bij jou het beste past of loop je vast neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan kunnen we hier samen naar kijken!

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page