top of page

Hoe ga je om met emoties?

Emoties zijn alles. Ze zijn de reden dat we 's morgens opstaan, ze houden ons in leven, en ze maken het leven de moeite waard. Maar zonder emoties, hoe zouden we weten of iets goed of fout is? Hoe zouden we erachter komen of iemand blij of verdrietig was? Emoties zijn belangrijk voor mensen omdat ze ons helpen een band te scheppen met andere mensen en ons helpen te begrijpen wat er om ons heen gebeurt. Zonder emoties zou ons leven behoorlijk saai zijn!


In mijn praktijk maak ik mensen bewust hoe emoties ons leiden, ons helpen herstellen of stappen te zetten en hoe emoties informatie geven over wat ons ware zelf aangeeft nodig te hebben. Emoties geven feedback op hoe onze binnenwereld omgaat met de buitenwereld.


Door dit te begrijpen leren we communiceren met onze diepste zelf en kunnen we onze overtuigingsgereedschap afstemmen op wie wij werkelijk zijn. Hierdoor trekken wij een leven aan dat meer en meer uitgelijnd is met ons diepste wezen en kan ons volste potentieel naar buiten komen.


Er is een gebied in de hersenen genaamd de amygdala kaping, dat is waar een emotionele reactie het overneemt in je denkproces. Wanneer je dankbaarheid voelt, activeer je datzelfde deel van je hersenen dat anders wordt gekaapt door stress, angst of zorgen.


"Er is een gebied in de hersenen dat de amygdala hijack wordt genoemd, dat is waar een emotionele reactie het overneemt in je denkproces," zegt Ryan Niemiec, PhD en auteur van The How of Happiness. "Wanneer je dankbaarheid voelt, activeer je datzelfde deel van je hersenen dat anders gekaapt wordt door stress, angst of zorgen."

De amygdala hijack gebeurt wanneer je hersenen een bedreiging waarnemen (zelfs als die er niet echt is). Het helpt ons om snel en instinctief te reageren om onszelf te beschermen. Maar als er vaak genoeg iets ergs gebeurt - zoals schreeuwen tegen je baas of partner - kan je lichaam beginnen te reageren met deze vecht-of-vluchtreactie, zelfs als dat niet nodig is. Dat kan op den duur leiden tot angst en depressie.

Er zijn echter manieren om jezelf te trainen uit deze schadelijke gewoonten: mindfulness praktijken zoals meditatie hebben aangetoond mensen te helpen omgaan met hun emoties op een gezondere manier dan ze gewoon te negeren of ze te onderdrukken (wat alleen maar erger maakt). Dankbaarheid helpt ons ook om goede dingen te zien als ze gebeuren, in plaats van ons te richten op wat we niet hebben - wat ons helpt om veerkrachtiger te zijn tegen stressoren in ons leven."


Bewust zijn is een keuze maken, bewust zijn is begrijpen dat ik een keuze moet maken en ik maak deze beslissing nu met liefde, met vriendelijkheid. Je kunt een gedachte hier loslaten en gewoon in het moment zijn. Of je kunt het loslaten omdat het je niet dient. Of er aandacht aan schenken omdat het belangrijk is. Bewust zijn betekent dat je toegang hebt tot dit moment en dat je kunt kiezen wat je met je gedachten doet op basis van wat het resultaat of doel van vandaag dient. Als we bewust zijn, zijn we aanwezig, bewust en wakker voor ons eigen leven.


Bewust zijn is een keuze maken, bewust zijn is begrijpen dat ik een keuze te maken heb en ik maak deze beslissing nu met liefde, met vriendelijkheid. Je kunt hier een gedachte loslaten en gewoon in het moment zijn. Of je kunt het loslaten omdat het je niet dient. Of er aandacht aan besteden omdat het belangrijk is. Bewust zijn betekent dat je toegang hebt tot dit moment en dat je kunt kiezen wat je met je gedachten doet op basis van wat de uitkomst of het doel van vandaag dient. Als we bewust zijn, zijn we aanwezig, bewust en wakker van ons eigen leven


Conclusie


Bewust zijn van je emoties is een vaardigheid die ontwikkeld kan worden. Je kunt beginnen met op te merken wanneer je iets voelt, maar het zal oefening en geduld vergen om deze vaardigheid te ontwikkelen. Het kost tijd voor je hersenen om te leren interpreteren wat er in je omgaat, dus verwacht geen onmiddellijke resultaten van alles wat met mindfulness training of meditatie te maken heeft.Succes en ik ben benieuwd of het lukt!


Wil je hier liever hulp bij hebben of heb je vragen over dit onderwerp, dan weet je mij te vinden.


Groeten Sidney

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page