top of page

Hoe ga je om met emoties?

Emoties zijn alles. Ze zijn de reden dat we 's morgens opstaan, ze houden ons in leven, en ze maken het leven de moeite waard. Maar zonder emoties, hoe zouden we weten of iets goed of fout is? Hoe zouden we erachter komen of iemand blij of verdrietig was? Emoties zijn belangrijk voor mensen omdat ze ons helpen een band te scheppen met andere mensen en ons helpen te begrijpen wat er om ons heen gebeurt. Zonder emoties zou ons leven behoorlijk saai zijn!


In mijn praktijk maak ik mensen bewust hoe emoties ons leiden, ons helpen herstellen of stappen te zetten en hoe emoties informatie geven over wat ons ware zelf aangeeft nodig te hebben. Emoties geven feedback op hoe onze binnenwereld omgaat met de buitenwereld.


Door dit te begrijpen leren we communiceren met onze diepste zelf en kunnen we onze overtuigingsgereedschap afstemmen op wie wij werkelijk zijn. Hierdoor trekken wij een leven aan dat meer en meer uitgelijnd is met ons diepste wezen en kan ons volste potentieel naar buiten komen.


Er is een gebied in de hersenen genaamd de amygdala kaping, dat is waar een emotionele reactie het overneemt in je denkproces. Wanneer je dankbaarheid voelt, activeer je datzelfde deel van je hersenen dat anders wordt gekaapt door stress, angst of zorgen.


"Er is een gebied in de hersenen dat de amygdala hijack wordt genoemd, dat is waar een emotionele reactie het overneemt in je denkproces," zegt Ryan Niemiec, PhD en auteur van The How of Happiness. "Wanneer je dankbaarheid voelt, activeer je datzelfde deel van je hersenen dat anders gekaapt wordt door stress, angst of zorgen."

De amygdala hijack gebeurt wanneer je hersenen een bedreiging waarnemen (zelfs als die er niet echt is). Het helpt ons om snel en instinctief te reageren om onszelf te beschermen. Maar als er vaak genoeg iets ergs gebeurt - zoals schreeuwen tegen je baas of partner - kan je lichaam beginnen te reageren met deze vecht-of-vluchtreactie, zelfs als dat niet nodig is. Dat kan op den duur leiden tot angst en depressie.

Er zijn echter manieren om jezelf te trainen uit deze schadelijke gewoonten: mindfulness praktijken zoals meditatie hebben aangetoond mensen te helpen omgaan met hun emoties op een gezondere manier dan ze gewoon te negeren of ze te onderdrukken (wat alleen maar erger maakt). Dankbaarheid helpt ons ook om goede dingen te zien als ze gebeuren, in plaats van ons te richten op wat we niet hebben - wat ons helpt om veerkrachtiger te zijn tegen stressoren in ons leven."