top of page

Hoe ga je om met hoogsensitiviteit en wat is het precies?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat wordt gekenmerkt door een verhoogde gevoeligheid voor prikkels in de omgeving, zoals geluiden, felle lichten en sociale interacties. Mensen met hoogsensitiviteit hebben vaak een rijke innerlijke wereld en worden vaak gedreven door empathie en intuïtie. Ze zijn echter ook meer vatbaar voor overweldiging en stress vanwege de constante stimulatie die ze ervaren.


In deze blog onderzoeken we wat hoogsensitiviteit is, hoe het zich manifesteert in verschillende contexten en welke strategieën mensen kunnen gebruiken om ermee om te gaan.


Wat is hoogsensitiviteit? Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat ongeveer 20% van de bevolking treft. Uit onderzoek blijkt dat het een erfelijke, biologisch gebaseerde eigenschap die wordt gekenmerkt door een groter bewustzijn van en reactievermogen op prikkels in de omgeving. Mensen met hoogsensitiviteit hebben de neiging om informatie diep te verwerken, zijn zeer intuïtief en empathisch en ervaren emoties vaak diep.


Hoe manifesteert hoogsensitiviteit zich? Hoogsensitiviteit kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de context. In sociale situaties kunnen mensen met een hoogsensitiviteit meer afgestemd zijn op de emoties van anderen en subtiele signalen oppikken die anderen misschien missen. In zintuiglijke omgevingen kunnen ze gevoeliger zijn voor zaken als fel licht, harde geluiden en sterke geuren. Ze kunnen ook een grotere gevoeligheid hebben voor fysieke gewaarwordingen zoals aanraking of pijn.


Copingstrategieën voor hoogsensitiviteit: Er zijn verschillende strategieën die mensen met hoogsensitiviteit kunnen gebruiken om met hun eigenschap om te gaan. Eerst en vooral is zelfzorg cruciaal. Mensen met hoogsensitiviteit moeten prioriteit geven aan tijd voor rust, ontspanning en reflectie om gevoelens van overweldiging te minimaliseren. Ook het herkennen en communiceren van persoonlijke grenzen is belangrijk. Dit kan betekenen dat je grenzen stelt aan anderen, rust belangrijker vindt dan sociale verplichtingen, of rekening houdt met zintuiglijke prikkels.

SwartGym helpt ook bij het beheersen van de emotionele en zintuiglijke overbelasting die gepaard gaat met hoogsensitiviteit. Dit doen wij door middel van technieken uit de kinesiologie. Onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness mensen met hoogsensitiviteit kan helpen bij het ontwikkelen van meer emotionele regulatie, zelfbewustzijn en acceptatie van hun eigenschap.


Kortom, hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat een aanzienlijk deel van de bevolking treft. Het kan zich op verschillende manieren manifesteren en kan een uitdaging zijn om te beheren zonder de juiste strategieën. Door echter prioriteit te geven aan zelfzorg, grenzen te stellen, mindfulness te oefenen en ondersteuning te zoeken, kunnen mensen met hoogsensitiviteit leren om met hun eigenschap om te gaan en een bevredigend leven te leiden. Verder onderzoek is nodig om de implicaties van hoogsensitiviteit volledig te begrijpen en om effectieve interventies te valideren voor degenen die ermee worstelen. SwartGym helpt bij het ontwikkelen van copingstrategieën, het beter begrijpen van zichzelf en het omgaan met moeilijke emoties.


Wil jij hier meer over weten kijk dan even op onze site!
43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page