top of page

Hoe ga je om met hoogsensitiviteit en wat is het precies?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat wordt gekenmerkt door een verhoogde gevoeligheid voor prikkels in de omgeving, zoals geluiden, felle lichten en sociale interacties. Mensen met hoogsensitiviteit hebben vaak een rijke innerlijke wereld en worden vaak gedreven door empathie en intuïtie. Ze zijn echter ook meer vatbaar voor overweldiging en stress vanwege de constante stimulatie die ze ervaren.


In deze blog onderzoeken we wat hoogsensitiviteit is, hoe het zich manifesteert in verschillende contexten en welke strategieën mensen kunnen gebruiken om ermee om te gaan.


Wat is hoogsensitiviteit? Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat ongeveer 20% van de bevolking treft. Uit onderzoek blijkt dat het een erfelijke, biologisch gebaseerde eigenschap die wordt gekenmerkt door een groter bewustzijn van en reactievermogen op prikkels in de omgeving. Mensen met hoogsensitiviteit hebben de neiging om informatie diep te verwerken, zijn zeer intuïtief en empathisch en ervaren emoties vaak diep.