top of page

Wat is Ikigai?

In onze praktijk zien we dat mensen kunnen helen van klachten als ze hun Ikigai gevonden hebben, maar wat is Ikigai?


Ikigai is een Japans concept dat zich vertaalt naar 'een reden om te zijn' of 'een doel in het leven'. Het woord is een combinatie van 'iki', wat 'leven' betekent, en 'gai', wat 'waarde' of 'waarde' betekent.


Het concept van ikigai draait om het vinden van een balans tussen waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je voor betaald kunt worden en wat de wereld nodig heeft. Er wordt aangenomen dat wanneer deze vier elementen samenkomen, we onze ikigai kunnen vinden en een bevredigend leven kunnen leiden. Uit onderzoek naar het concept van ikigai blijkt dat het afkomstig is van het Japanse eiland Okinawa, dat een van de hoogste populaties honderdjarigen ter wereld heeft.


De mensen van Okinawa schrijven hun lange levensduur toe aan het concept van ikigai en de gezonde levensstijl die daarbij hoort. Ze richten zich op het vinden van betekenis en doel in elk aspect van hun leven, van werk tot gezin en hobby's. Ikigai is ook in westerse culturen een populair concept geworden, waarbij veel mensen hun eigen ikigai willen ontdekken. Er zijn talloze boeken, workshops en online cursussen die zijn gewijd aan het helpen van mensen om hun reden van bestaan ​​te vinden. Onderzoek wijst uit dat het vinden van je ikigai je gevoel van doelgerichtheid kan vergroten, het algehele welzijn kan verbeteren en stress en burn-out kan verminderen. Om het concept van ikigai en de impact ervan volledig te begrijpen, hebben onderzoekers studies over het onderwerp uitgevoerd.


Een studie toonde aan dat mensen die aangaven een sterk gevoel van doel en betekenis in het leven te hebben, een lager risico op overlijden hadden in vergelijking met degenen die aangaven zich verloren of onzeker te voelen over hun doel.


Ikigai is dus een krachtig concept dat de potentie heeft om de manier waarop we het leven benaderen te veranderen. Door onze reden van bestaan ​​te vinden, kunnen we een bevredigender, evenwichtiger en zinvoller leven leiden. Onderzoekers blijven de voordelen van ikigai onderzoeken en hoe het kan worden toegepast in verschillende contexten, waaronder onderwijs, gezondheidszorg en organisatiebeheer.


Wil jij aan je Ikigai werken? Wij helpen je graag!


55 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page