top of page

Wat is Ikigai?

In onze praktijk zien we dat mensen kunnen helen van klachten als ze hun Ikigai gevonden hebben, maar wat is Ikigai?


Ikigai is een Japans concept dat zich vertaalt naar 'een reden om te zijn' of 'een doel in het leven'. Het woord is een combinatie van 'iki', wat 'leven' betekent, en 'gai', wat 'waarde' of 'waarde' betekent.


Het concept van ikigai draait om het vinden van een balans tussen waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je voor betaald kunt worden en wat de wereld nodig heeft. Er wordt aangenomen dat wanneer deze vier elementen samenkomen, we onze ikigai kunnen vinden en een bevredigend leven kunnen leiden. Uit onderzoek naar het concept van ikigai blijkt dat het afkomstig is van het Japanse eiland Okinawa, dat een van de hoogste populaties honderdjarigen ter wereld heeft.


De mensen van Okinawa schrijven hun lange levensduur toe aan het concept van ikigai en de gezonde levensstijl die daarbij hoort. Ze richten zich op het vinden van betekenis en doel in elk aspect van hun leven, van werk tot gezin en hobby's. Ikigai is ook in westerse culturen een populair concept geworden, waarbij veel mensen hun eigen ikigai willen ontdekken. Er zijn talloze boeken, workshops en