top of page

Wat is transgenerationeel trauma?

Vandaag een blog over een onderwerp dat de diepere lagen van onze samenleving beïnvloedt - transgenerationeel trauma en wat we regelmatig bij SwartGym in de praktijk zien. Deze vorm van trauma verwijst naar de overdracht van onopgeloste emotionele pijn en stress van de ene generatie naar de volgende. Het kan een enorme impact hebben op individuen, families en gemeenschappen, en het is tijd dat we dit obstakel erkennen en er samen iets aan doen.


Wat is het precies?

Transgenerationeel trauma, ook wel bekend als historisch trauma, verwijst naar de emotionele en psychologische gevolgen die overgedragen worden van generatie op generatie als gevolg van ernstige traumatische gebeurtenissen die plaatsvonden in het verleden. Dit fenomeen kan betrekking hebben op verschillende vormen van traumatische ervaringen, zoals oorlog, geweld, genocide, slavernij en gedwongen migratie.


Een belangrijk aspect van transgenerationeel trauma is het idee dat de impact van traumatische gebeurtenissen niet beperkt blijft tot degenen die het direct hebben meegemaakt. De emotionele en psychologische gevolgen kunnen zich manifesteren in de volgende generaties, waardoor ze belast worden met dezelfde symptomen en problemen waar hun voorouders mee te maken hadden. Dit kan zich uiten in symptomen als depressie, angststoornissen, verslaving, zelfdestructief gedrag en een gevoel van ontworteling.


Er zijn verschillende mechanismen die betrokken zijn bij het overdragen van transgenerationeel trauma. Een belangrijk mechanisme is de overdracht van trauma door middel van intergenerationele communicatie en gedrag. Dit betekent dat de ervaringen, emoties en copingstrategieën van ouders en grootouders onbewust worden doorgegeven aan latere generaties. Bovendien kunnen traumatische ervaringen de genetische expressie veranderen, waardoor bepaalde kwetsbaarheden voor psychologische aandoeningen kunnen worden doorgegeven aan volgende generaties.


Het begrijpen van transgenerationeel trauma is van cruciaal belang, omdat het kan helpen bij het verklaren van de symptomen en problemen waar onbewust veel mensen mee te maken hebben, zelfs als ze geen directe ervaring hebben gehad met traumatische gebeurtenissen. Door bewustzijn en erkenning van deze overdracht kunnen we als maatschappij als geheel genezing en herstel bevorderen, zodat toekomstige generaties niet langer belast worden door deze onzichtbare last.


Hoe kunnen wij hierbij helpen?

SwartGym helpt door middel van kinesiologie bij het verwerken en helen van transgenerationeel trauma. We geloven dat een holistische aanpak de sleutel kan zijn tot het verwerken en het helen hiervan. Dit is in de praktijk ook succesvolgebleken. Door actief te werken aan onze fysieke en mentale welzijn, versterken we onszelf en leggen we de basis voor een gezonde toekomst voor onszelf en de komende generaties.


Neem actief deel aan zelfzorg en zoek de hulp en ondersteuning die je nodig hebt. Samen kunnen we een gemeenschap creëren die veerkrachtig is en in staat is om het transgenerationele trauma te transformeren naar kracht en groei. Daar geloven wij in!


Wil je hier hulp bij of ben je benieuwd naar onze aanpak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page