top of page

Wat is yoga?

In het Westen wordt yoga vaak vertaald als “fysieke oefeningen op een mat”. Yoga is veel meer dan een paar oefeningen op een mat. In deze blog nemen we je mee op reis door de eeuwenoude wijsheid van yoga, zoals beschreven in het tijdloze werk van Patanjali, de "Yoga Sutra's" en zoals je die bij SwartGym ook kunt leren. Of je nu een doorgewinterde yogi bent of net je eerste stappen op de yogamat zet, deze blog biedt een diepgaande blik op de filosofie en praktijk van yoga.


Wat is Yoga?

Om te beginnen, laten we de basis verkennen. Yoga wordt vaak geassocieerd met lichamelijke houdingen en oefeningen, maar volgens Patanjali is het veel meer dan dat. In zijn "Yoga Sutra's" - een klassieke tekst uit de tweede eeuw voor Christus - definieert Patanjali yoga als "yogas chitta vritti nirodhah". Dit betekent dat yoga de beheersing van de wervelingen van de geest is.


De Acht Ledematen van Yoga

Patanjali introduceert een systematisch pad naar verlichting, bekend als de "Ashtanga" of de acht ledematen van yoga. Deze acht stappen vormen een holistische benadering die zowel fysieke, mentale als spirituele disciplines omvat:


1. Yama (Ethische Discipline): Het eerste lidmaat gaat over morele voorschriften en omvat vijf principes: Ahimsa (geweldloosheid), Satya (waarheid), Asteya (niet stelen), Brahmacharya (kuisheid), en Aparigraha (niet-bezitsdrang).


2. Niyama (Zelfdiscipline): Deze omvat vijf praktijken die persoonlijke observaties zijn: Saucha (zuiverheid), Santosha (tevredenheid), Tapas (discipline), Svadhyaya (zelfstudie), en Ishvara Pranidhana (overgave aan het goddelijke).


3. Asana (Lichaamshoudingen): Dit is het meest bekende aspect van yoga in het Westen. Asana's zijn de fysieke houdingen die helpen het lichaam sterk en flexibel te maken, en de geest klaar voor meditatie.


4. Pranayama (Adembeheersing): Dit gaat over het reguleren van de ademhaling om de levensenergie, prana, te beheersen. Het kalmeert de geest en bereidt deze voor op meditatie.


5. Pratyahara (Terugtrekking van de Zintuigen): Dit is het proces van het terugtrekken van de zintuigen van externe objecten, waardoor de aandacht naar binnen wordt gericht.


6. Dharana (Concentratie): Dit is de praktijk van geconcentreerde aandacht op een enkel punt of object, wat leidt tot een verhoogde mentale focus.


7. Dhyana (Meditatie): Dit is de ononderbroken stroom van concentratie, wat leidt tot een diepe staat van meditatie.


8. Samadhi (Verlichting): Dit is de ultieme staat van yoga, waarin de beoefenaar eenwordt met het object van meditatie en een staat van gelukzaligheid en eenheid ervaart.


De Relevantie van Patanjali's Yoga in de Moderne Wereld

Hoewel de "Yoga Sutra's" duizenden jaren geleden zijn geschreven, blijven de principes van Patanjali's yoga uiterst relevant in de moderne wereld. In een tijdperk van constante afleiding en stress biedt yoga een pad naar innerlijke vrede en evenwicht. Het helpt ons om ons bewust te worden van onze gedachten, emoties en acties, en bevordert een meer bewuste en betekenisvolle manier van leven.


Yoga, zoals beschreven door Patanjali, is veel meer dan een fysieke oefening; het is een diepgaande filosofie en levensstijl. Door de acht ledematen van yoga te omarmen, kunnen we een pad van zelfontdekking en innerlijke transformatie inslaan. Of je nu begint met het beoefenen van asana's, pranayama of meditatie, onthoud dat elke stap je dichter bij de ultieme eenheid en vrede brengt.


Wil je meer willen over deze diepe filosofie van Yoga? SwartGym biedt een speciaal yoga traject aan die is gericht op het verbinden van lichaam en geest en het verruimen van je bewustzijn. Dit kan zowel dmv persoonlijke begeleiding als in kleine groepen.
19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page