top of page

Je kracht (her)vinden in coronatijd

"Psychische problemen bij helft van de jongeren in coronatijd en de klachten nemen alleen maar toe. Hoogleraar Eveline Crone" Op dit moment zijn veel mensen mentaal uitgeput. De sociale gewoonten en trends zijn zodanig, dat onze persoonlijke kracht steeds meer onder druk komt te staan. Of je het nu moeilijk hebt vanwege deze corona crisis, thuis het niet meer fijn is of, omdat je werk een sleur is geworden, het is cruciaal om je kracht te hervinden. Dat is zeker geen onmogelijke opgave, de wijsheidstradities verkondigen al eeuwenlang dat ieder individu is uitgerust met onbegrensde krachten. We nemen in deze blog even de tijd om lang gekoesterde misverstanden op te helderen. Wat is persoonlijke kracht niet?

Het is niet de kracht die je kunt gebruiken om te koste van alles je zin te krijgen. Het is ook niet het onderdrukken van wat je niet leuk vindt van jezelf of het bereiken van een ideaal beeld dat bewondering afdwingt. Het gaat ook niet om geld, status, bezit of andere materiële zaken. Kracht is een innerlijke kwestie het speelt zich af in de binnenwereld. Het gaat om verbinding aangaan met jezelf.


Waar bestaat persoonlijke kracht uit?

In een krachtig iemand hebben verschillende eigenschappen zich verenigt die allemaal zijn verankerd in het brein: - Zelfvertrouwen

- Goede besluitvorming - Durven vertrouwen op intuïtieve gevoelens - Een optimistische kijk op het leven - Invloed op anderen - Hoge eigenwaarde - Het vermogen om verlangens in daden om te zetten - Vermogen om hindernissen te overwinnen.

Wat kun je eraan doen om je weer wat beter te voelen? Dit zijn de vijf stappen: 1. Geef je kracht niet langer weg. 2. Onderzoek wat het oplevert om het slachtoffer te zijn. 3. Ontwikkel een volwassen zelf. 4. Start met persoonlijke groei. 5. Vertrouw in een hogere macht die de alledaagse realiteit overstijgt. 1. Geef je kracht niet langer weg. Krachteloos worden gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is een proces, bij de meeste mensen verloopt het proces zo geleidelijk dat ze het niet opmerken. Ze vinden het eigenlijk prima om hun kracht in fases weg te geven. Waarom? Omdat krachteloos zijn op het eerste gezicht een makkelijke manier is om populariteit, acceptatie en bescherming te verwerven. Dit gebeurt allemaal op psychologisch niveau, het is dus onzichtbaar. Deze opofferingen tasten op allerlei manieren het gevoel van eigenwaarde aan. Het vervelende hiervan is dat als gevolg van dit verminderde gevoel van eigenwaarde, de mogelijkheden worden beperkt. Uitweg : Om te stoppen met het weggeven van je kracht moet je de neiging weerstaan om met alle winden mee te waaien en om je neer te leggen bij wat andere zeggen en vinden. Stop met het uitsluiten van de kleine dingen waar je tegen opziet. Sta stil bij je successen. Stop met het koesteren van wrok en het stilletjes beschuldigen van anderen, dat kost alleen maar energie en het levert niets op. De andere stappen zal ik in deze dagen verder verklappen in een volgende blog. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben gehad ik wens jullie allemaal de weg terug naar persoonlijke kracht. Heb je hier hulp bij nodig of kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Kijk dan even op onze site voor meer informatie!

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page