top of page

Brandjes blussen bij stress helpt, maar is niet de oplossing.

Je ervaart stress, spanning of ongemak, Je gaat sporten, neemt een massage en je past je voeding aan. Allemaal goed, maar het zijn brandjes die geblust worden. Het belangrijkste is dat je erachter komt wat de spanning veroorzaakt. Het kunnen energie-lekken zijn die twintig jaar geleden begonnen zijn, door bijvoorbeeld een auto ongeluk die je toen hebt gehad. Sindsdien sta jij (onbewust) nog in de alert stand. (voorbeeld uit de praktijk) Of je maakt je nog steeds zorgen over je vader die vijf jaar geleden uit het niets ernstig ziek werd. Je staat jarenlang onbewust in de alert stand.

Stress wordt wel de 'ziekte van verandering' genoemd. Je zal misschien zelf al gemerkt hebben, dat het natuurlijk is om ons aan te passen aan veranderingen die zich binnen en buiten aandienen, zowel fysiek als psychisch. Er ontstaan problemen als we geen accurate respons laten zien - als we het probleem ontkennen, als we ons zorgen maken om dingen waar we geen invloed op hebben, als we negatieve gevoelens onderdrukken, als we willen rennen maar nergens naar toe kunnen, als we ons machteloos voelen.


Zullen onze kinderen goed terecht komen? Krijgen we oorlog? Worden we ziek? Wat als ik ziek wordt? Wat als...? Wat als...? Wat als...? In onze microwereld. de wereld van ons huis of kantoor, of in de macrowereld. zijn er talloze situaties en gedachten die ons dwingen tot een reactie. Als we ons succesvol kunnen 'aanpassen', leven we nu in een opwindende tijd. Als het ons niet lukt om ons succesvol te reageren, maar we ons machteloos voelen, dan is het nog steeds een opwindende tijd, maar lopen we ook het risico om slachtoffer te worden van 'de eeuw van de stress'.


Er zijn ontelbare boeken gepubliceerd die de verschillende aspecten van stress behandelen. Sommige gaan over fysieke fitness oefeningen en de gevolgen van gebrek aan beweging. Anderen gaan over diëten, voeding en hoe we onszelf vernietigen door ons moderne, hoog geraffineerde en bewerkte dieet. Velen gaan over de psychologische, emotionele en spirituele aspecten van ons 'zijn'. Toch is een groot deel van de bevolking zich nog niet bewust van de meest simpele en effectieve stressmanagement technieken die er beschikbaar zijn.


Bij SwartGym ligt de nadruk op onderzoeken waar de stress veroorzaakt wordt door middel van kinesiologie en om te bepalen of en wanneer de stress is afgevoerd. Het lichaam heeft een zelfherstellend vermogen wat geblokkeerd kan raken. Dit wordt weer geactiveerd door middel van kinesiologie. Het is zeer belangrijk voor lichaam en geest om bewust te worden wat de oorzaak is en hoe daar anders mee om te gaan. Anders zullen de klachten terug komen. Brandjes blussen heeft weinig zin. Omdat voeding, ademhaling, beweging en ontspanningstechnieken een grote rol spelen in stressmanagement wordt hier veel aandacht aan besteedt.

.

46 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page