top of page

Hoe lichaamsbeweging kan helpen bij depressie

Depressie is een slopende geestesziekte die wordt gekenmerkt door aanhoudende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid. Hoewel er verschillende behandelingen beschikbaar zijn voor depressie, wordt lichaamsbeweging steeds meer erkend als een effectieve aanvullende therapie die de stemming verbetert, de symptomen van depressie vermindert en het algehele welzijn bevordert.


In deze blog wordt de wetenschappelijke kant besproken over de effecten van lichaamsbeweging op depressie, de mogelijke mechanismen achter deze effecten en de specifieke voordelen die lichaamsbeweging kan bieden in termen van vermindering van symptomen, verbetering van de kwaliteit van leven en verbetering van behandelresultaten.


Depressie is een ernstige en complexe psychische stoornis die wereldwijd miljoenen mensen treft. Het wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan symptomen, waaronder aanhoudende gevoelens van verdriet, verlies van interesse of plezier in activiteiten, veranderingen in eetlust en slaappatroon, en een gebrek aan energie of motivatie. Depressie kan worden veroorzaakt door een combinatie van biologische, omgevings- en psychologische factoren. Lichaamsbeweging is echter naar voren gekomen als een effectieve en toegankelijke aanvullende therapie die symptomen kan helpen verlichten en het algehele welzijn kan verbeteren. Daarnaast gebruiken wij bij SwartGym kinesiologie om de oorzaak van de disbalans te achterhalen en helpen wij met deze methode om lichaam en geest weer in evenwicht te krijgen.


Literatuuroverzicht: De wetenschappelijke literatuur ondersteunt het idee dat lichaamsbeweging de symptomen van depressie kan verminderen en de stemming kan verbeteren. Uit een meta-analyse van 49 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, gepubliceerd in de Cochrane Library, bleek dat lichaamsbeweging matig effectief was bij het verminderen van symptomen van depressie, vooral wanneer het in groepen werd uitgevoerd en onder toezicht van een gekwalificeerde instructeur (Cooney et al., 2013). Lichaamsbeweging bleek ook even effectief te zijn als medicatie bij de behandeling van milde tot matige depressie, en het had minder bijwerkingen (Blumenthal et al., 1999). Er zijn verschillende mogelijke mechanismen achter de effecten van lichaamsbeweging op depressie.


Van lichaamsbeweging is bekend dat het de aanmaak van endorfines verhoogt, dit zijn natuurlijke feel-good chemicaliën die een gevoel van welzijn bevorderen en pijnperceptie verminderen (Cotman & Berchtold, 2002). Lichaamsbeweging stimuleert ook de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die betrokken zijn bij het reguleren van stemming en emoties (Booth et al., 2002). Bovendien kan lichaamsbeweging helpen de cortisolspiegel te verlagen, een stresshormoon dat symptomen van depressie kan verergeren (Matthews et al., 2002). Naast de effecten op depressiesymptomen, kan lichaamsbeweging ook specifieke voordelen opleveren voor personen met een depressie. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat lichaamsbeweging de cognitieve functie en het geheugen verbetert bij patiënten met een depressie (Erickson et al., 2010). Lichaamsbeweging kan ook de kwaliteit van leven verbeteren en de behandelingsresultaten verbeteren door therapietrouw en volharding in psychotherapie te vergroten (Babyak et al., 2000).


Over het algemeen suggereert het wetenschappelijke bewijs sterk dat lichaamsbeweging een effectieve aanvullende therapie is voor depressie, met aangetoonde voordelen voor symptoomvermindering, welzijn, cognitief functioneren, en behandelresultaten. Beweging kan werken door de productie van endorfines en neurotransmitters te verhogen, terwijl de cortisolspiegels worden verlaagd. Personen met een depressie moeten worden aangemoedigd om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, bij voorkeur in groepen of onder toezicht van een gekwalificeerde instructeur, als een manier om hun humeur en algehele kwaliteit van leven te verbeteren.


Kamp jij met depressie en zou je hier verandering in willen brengen? Wij hebben al meerdere mensen van jong tot oud mogen helpen. Verkeerde voeding, een slechte lichaamshouding, te weinig beweging, een oppervlakkige ademhaling en psychische spanning zorgen voor een disbalans.

SwartGym brengt door middel van een unieke integrale aanpak lichaam en geest weer in evenwicht en vergroot zo de Vitaliteit, Veerkracht en Levenskracht van de mens.






82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page