top of page

Hoe lichaamsbeweging kan helpen bij depressie

Depressie is een slopende geestesziekte die wordt gekenmerkt door aanhoudende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid. Hoewel er verschillende behandelingen beschikbaar zijn voor depressie, wordt lichaamsbeweging steeds meer erkend als een effectieve aanvullende therapie die de stemming verbetert, de symptomen van depressie vermindert en het algehele welzijn bevordert.


In deze blog wordt de wetenschappelijke kant besproken over de effecten van lichaamsbeweging op depressie, de mogelijke mechanismen achter deze effecten en de specifieke voordelen die lichaamsbeweging kan bieden in termen van vermindering van symptomen, verbetering van de kwaliteit van leven en verbetering van behandelresultaten.


Depressie is een ernstige en complexe psychische stoornis die wereldwijd miljoenen mensen treft. Het wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan symptomen, waaronder aanhoudende gevoelens van verdriet, verlies van interesse of plezier in activiteiten, veranderingen in eetlust en slaappatroon, en een gebrek aan energie of motivatie. Depressie kan worden veroorzaakt door een combinatie van biologische, omgevings- en psychologische factoren. Lichaamsbeweging is echter naar voren gekomen als een effectieve en toegankelijke aanvullende therapie die symptomen kan helpen verlichten en het algehele welzijn kan verbeteren. Daarnaast gebruiken wij bij SwartGym kinesiologie om de oorzaak van de disbalans te achterhalen en helpen wij met deze methode om lichaam en geest weer in evenwicht te krijgen.


Literatuuroverzicht: De wetenschappelijke literatuur ondersteunt het idee dat lichaamsbeweging de symptomen van depressie kan verminderen en de stemming kan verbeteren. Uit een meta-analyse van 49 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, gepubliceerd in de Cochrane Library, bleek dat lichaamsbeweging matig effectief was bij het verminderen van symptomen van depressie, vooral wanneer het in groepen werd uitgevoerd en onder toezicht van een gekwalificeerde instructeur (Cooney et al., 2013). Lichaamsbeweging bleek ook even effectief te zijn als medicatie bij de behandeling van milde tot matige depressie, en het had minder bijwerkingen (Blumenthal et al., 1999). Er zijn verschillende mogelijke mechanismen achter de effecten van lichaamsbeweging op depressie.


Van lichaamsbeweging is bekend dat het de aanmaak van endorfines verhoogt, dit zijn natuurlijke feel-good chemicaliën die een gevoel van welzijn bevorderen en pijnperceptie verminderen (Cotman & Berchtold, 2002). Lichaamsbeweging stimuleert ook de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die betrokken zijn bij het reguleren van stemming en emoties (Booth et al., 2002). Bovendien kan lichaamsbeweging helpen de cortisolspiegel te verlagen, een stresshormoon dat symptomen van depressie kan verergeren (Matthews et al., 2002). Naast de effecten op depressiesympt