top of page

Stilstand maakt ziek!

๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ


Het inzicht dat beweging belangrijke gezonheidsbevorderende bescherm-, herstel- en opbouwprocessen in het lichaam stimuleert heeft tientallen jaren nodig gehad om op alle terreinen van de geneeskunde door te dringen. Tegenwoordig weten we op grond van wetenschappelijke data dat ๐›๐ž๐ฐ๐ž๐ ๐ข๐ง๐  ๐›๐ข๐ฃ ๐ฏ๐ซ๐ข๐ฃ๐ฐ๐ž๐ฅ ๐š๐ฅ๐ฅ๐ž ๐ณ๐ข๐ž๐ค๐ญ๐ž๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ž๐Ÿ๐Ÿ๐ž๐œ๐ญ๐ข๐ž๐ฏ๐ž ๐ญ๐ก๐ž๐ซ๐š๐ฉ๐ข๐ž ๐ข๐ฌ.


In de natuurgeneeskunde behoorde beweging altijd al tot de belangrijkste therapieรซn. Een vroeg succesverhaal is de genezing van Otto von Bismarck, dankzij zijn lijfarts Ernst Schweniger, de toenmalige chef-arts van het eerste natuurgeneeskundige ziekenhuis in Berlijn.


De eerste Duitse kanselier was er wat zijn gezondheid betrof slecht aan toe. Hij werd geplaagd door reuma en diabetes, slechte bloedwaarden en overgewicht, terwijl er ook een depressie op de loer lag. De artsen van de Charitรฉ wilden hem bedrust en een voedzaam dieet voorschrijven, maar Bismarck luisterde naar Schweninger, die hem ๐๐š๐ ๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ฌ๐ž ๐ฐ๐š๐ง๐๐ž๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐œ๐š๐ฅ๐จ๐ซ๐ข๐ž๐š๐ซ๐ฆ ๐๐ข๐ž๐ž๐ญ ๐š๐๐ฏ๐ข๐ฌ๐ž๐ž๐ซ๐๐ž. Bismarck herstelde en bezorgde Schweninger uit dank in 1884 een leerstoel aan de Charitรฉ.


Verder is de lijst van aandoeningen waarbij beweging een positief effect heeft indrukwekkend lang: van hart- en vaatziekten (ter voorkoming van beroerte en hartinfarct, en verlaging van de bijbehorende risicofactoren als diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht en storingen in de vetstofwisseling) tot en met reumatische klachten. Vooral bij pijnlijke artrose bevordert beweging de gewrichtsvloeistof en traint het de ondersteunende spieren. Maar ook bij inflammatoire reumatische aandoeningen als de ziekte van Bechterew is beweging het belangrijkste behandelprincipe, omdat de ruggengraat daardoor bewegelijk blijft. Bij osteoporose versterkt beweging via de daarmee verbonden trillingen de structuur van de botten.


๐™๐ž๐ฅ๐Ÿ๐ฌ ๐›๐ข๐ฃ ๐๐ž๐ฉ๐ซ๐ž๐ฌ๐ฌ๐ข๐ž๐ฌ ๐ค๐š๐ง ๐›๐ž๐ฐ๐ž๐ ๐ข๐ง๐  ๐ฌ๐ฎ๐œ๐œ๐ž๐ฌ๐ฏ๐จ๐ฅ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ž๐ง ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ณ๐ž๐ญ. Zeker bij lichte tot middelzware depressies is het even effectief als het gebruik van psychofarmaca. Zeer belangrijk is beweging bij kanker. Op grond van het hele onderzoek schat men dat ongeveer 15 tot 25 procent van de gevallen borstkanker door regelmatige beweging te vermijden is. Bij darmkanker ligt dat percentage op 30 tot 40 procent en bij agressieve vormen van prostaatkanker op 50 tot 65 procent. Ten slotte kunnen ook pijnaandoeningen als migraine, nek- of rugpijn succesvol met bewegen worden bestreden.


Omdat veel mensen bovendien trauma's bij het sporten op school hebben opgelopen of mensen niet goed weten wat ze moeten doen is ๐ฉ๐ซ๐จ๐Ÿ๐ž๐ฌ๐ฌ๐ข๐จ๐ง๐ž๐ฅ๐ž ๐›๐ž๐ ๐ž๐ฅ๐ž๐ข๐๐ข๐ง๐  ๐š๐š๐ง ๐ญ๐ž ๐ซ๐š๐๐ž๐ง.


Recente blogposts

Alles weergeven

เธ„เธงเธฒเธกเธ„เธดเธ”เน€เธซเน‡เธ™


bottom of page